maanantai 1. kesäkuuta 2015

Kuulumisia pitkästä aikaa

Onpa vierähtänyt aikaa viime kirjoituksesta. Kaikkea on ilmennyt tässä välissä... AIP-dieettiä noudatin loppujen lopuksi 2,5 kuukautta ja osittain edelleenkin mutta yritin tuossa välissä lisäillä muutamia ruokia huonolla menestyksellä. Aloin epäilemään dieetin tehoa sillä huolimatta todella tarkasta valiosta, kipuja vain ilmeni säännöllisesti.

Kävin toukokuussa funktionaalisen koulutuksen saaneella ravintoterapeutilla, Mutta hänellä ei ollut kauheasti uutta tietoa antaa minulle. Määräsi kuitenkin saccaromyches boulardiin tukihoidoksi, jotta suoliston bakteerikantaa voitaisiin alkaa parantaa. Olen nyt syönyt boulardiita reilun viikon ja uskoisin sen sopivan. Tilasin myös briteistä kasvipohjaisen probioottivalmisteen, jota kehutaan Briteissä ja Amerikassa tällaisille suolivaivaisille joille perusprobiootit aiheuttavat oireita. En ole uskaltanut vielä sitä aloittaa. Hintaa purkille tuli postikuluineen 70 euroa joten toiveeni ovat korkealla sen suhteen. Suomessa ei ole myynnissä kasviperäisiä probiootteja...ylläri. Lisäksi otin käyttöön allicin-valkosipulikapselin immuunipuolustusta tukemaan sekä sianpuolukan teen muodossa bakteeritasapainoa parantamaan. Vuoroa odottaa myös latva-artisokan uute maksan toiminnan tasapainoittamiseen, mutta sitäkään tosiaan en ole vielä aloittanut ettei liikaa samalla kertaa.

Jossain vaiheessa vähensin ruokavaliostani pois kaikki hedelmät ja kivut vähenivät selkeästi. Olen pohtinut voisiko ohutsuolessani olla bakteerien liikakasvua. Siinä oireina ovat mm. turvotus, röyhtäily, ihottumat, nivelkivut, ripulin ja ummetuksen vuorottelu jne. Englanniksi oireyhtymä tunnetaan nimellä SIBO (small intestinal bacterial overgrowth). Suomessa tilaa ilmeisesti ei tunnisteta. MDD-laboratoriopalveluiden kautta oireisto voidaan tutkia mutta testille tulee hintaa ilmeisen paljon. Odottelen vastausta ravintoterapeutilta tämän testin hinnasta. SIBO on tuolla muualla maailmassa tunnustettu sairaus ja sitä hoidetaan sekä FODMAP-dieetillä sekä SCD-dieetillä (specific carbohydrate diet). Olen pikkuhiljaa yrittänyt ujuttaa ruokavaliooni SCD-dieetistä osasia, mm. itse tehtyä SCD-jogurttia olen syönyt nyt viikon verran. Niin ja kaikkein paras uutinen on, että ripulini on ollut poissa reilun viikon. SCD-dieettiä on takana nyt pari viikkoa joten taitaa tehota. Olen syönyt pari viikkoa kanaa, lohta, kesäkurpitsaa, kesäkurpitsaa ja ai niin kesäkurpitsaa. Niin ja tuota jogua... viikonloppuna kokeilin kananmunaa joka on sallittu SCD:ssä. Tein kookosjauhosta, kookosmaidosta sekä keltuaisista pitsapohjan ja söin hyvällä halulla pienen lautasen kokoisen palan pitsaa. Nyt saan maksaa kolmatta päivää kivuilla siitä herkusta. Niin ja aloin myös itse tekemään kombuchaa eli volgansieniteetä mutta tuntuu että liemi on liian vahvaa suolistolleni. Sehän on käymisteitse valmistettua ja sisältää aimo annoksen probiootteja.

Mutta se mikä mielessä pyörii eniten tällä hetkellä on pelko, että kaiken tämän oireiluni takana on viime vuonna syömäni ciprofloxacin-antibioottikuuri. Söin 5pv kuurin viime vuonna saamaani bacillus sereus- bakteeriin. Viime viikon aikana olen törmännyt useampaankin kertaan facebookissa ulkomaisessa ryhmässä kertomuksiin, joissa monien oirekuva nivelkipujen suhteen on sama kuin minulla... ja hekin olivat syöneet cipro- kuurin vaivaan jos toiseen. Aloin tutkimaan ciproa (fluorokinoloni, kauppanimiä mm. siprofloxasin, Ciproxin, Siprion, Avelox, Tarivid, Norfloxacin, Levofloxacin ja Tavanic) ja järkytys on ollut hirveä lukea potilastarinoita lääkkeen haitoista. Mitä enempi olen lukenut, sen varmempi olen siitä että omatkin oireeni voisivat johtua juuri tästä lääkkeestä. Kyseinen antibiootti voi joillakin aiheuttaa pysyviä jännetuhoja, psykooseja, muita neurologisia häiriöitä, suolisto-ongelmia ja jne. Kaikki oireet, joita itselläni on ilmennyt löytyy antibiootin sivuvaikutuksista ja nämä oireet eivät välttämättä ilmene kuurin aikana vaan voivat puhjeta kuukausien päästä kuurin loputtua niinkuin minulla. Omalta kohdaltani kuurin loputtua ripulioireeni pahenivat ja jatkuivat aina viime kuuhun saakka. Marraskuussa 2014, kuurin syömisestä oli kulunut neljä kuukautta kun omat kipuni räjähtivät yllättäen. Ensin alkoi puutumiset, sitten nivelkivut, sydämen rytmihäiriöt, neuropatiaoireet, haiman amylaasiarvojen kohoaminen, univaikeudet ja ahdistuskohtaukset.... kaikki nämä oireet löytyvät lääkepakkauksen sivuoireista. Järkyttävintä tässä on se, että oireet voivat jäädä pysyviksi eikä näihin ole hoitokeinoa. Maailmalla on tuhansia tämän lääkkeen vammauttamia ihmisiä, kuolemantapauksiakin löytyy pelkästään Suomesta 12. Lääkkeessä on jo nyt kaksi mustaa kolmiota, jotka kertovat siitä että lääkettä seurataan sen haittavaikutusten vuoksi, silti se on ja pysyy markkinoilla. Tämä on niin vahva lääke, että sitä ei tulisi todellakaan määrätä kuin siinä vaiheessa jos mitään muuta antibioottihoitoa ei ole jäljellä. Olen ollut viime päivät niin alamaissa tämän asian vuoksi ja tietenkin myös kivut ovat olleet taas pahemmat joten piruja on maalattu omalle seinälle aika monia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti