tiistai 21. huhtikuuta 2015

Toivon pilkahduksia...OSA IV

Aloin uskomaan yhä enempi että avaimet toipumiseeni on itselläni. Kukaan muu ei voi minua tästä vapauttaa kuin minä itse. Olen käyttänyt lukemattomia tunteja, päiviä, viikkoja tutkiessani artikkeleita ja hoitokeinoja vaivoihini. Parisuhteeni ja perheeni on kärsinyt siinä sivussa. Olen ollut täysin poissaoleva, välinpitämätön, lopen väsynyt ja uupunut tähän taisteluun. Marras-joulukuu meni lähes täysin sängyssä maatessa kivuissa ja epätoivossa.

Järkyttävintä tässä kaikessa on se, että tietoa hyvistä hoidoista ja erityisesti ruokavalion vaikutuksesta autoimmuunisairauksiin (mm. 1-tyypin diabetes, reumasairaudet, kilpirauhassairaudet, lisämunuaisen vajaatoiminta, myasthenia gravis eli MS-tauti) kyllä löytyy mutta maamme terveydenhuoltojärjestelmä ei tunne tai myönnä näitä hoitomuotoja. Ruokavaliolla on suora yhteys sairauksiimme ja suolistomme sairastaessa koko keho sairastaa. Suolistossammehan sijaitsee elimistömme puolustusjärjestelmä.

Takaisin tähän päivään, epätoivon partaalla karsin taas ruokavaliotani huonolla menestyksellä. Oliko johdatusta vai mitä, mutta eräänä lauantaina heräsin aamulla kivuttomana, kävin ottamassa probioottikapselin ja kömmin takaisin peiton alle. Kahden tunnin kuluttua kivut alkoivat taas. Mitä ihmettä kun en ole edes syönyt mitään....paitsi probiootteja.

Tutkittuani jälleen asiaa törmäsin artikkeleihin, jotka kertoivat histamiiniyliherkkyydestä. Histamiini liittyy ruuansulatukseen, immuunipuolustukseen sekä keskushermostoon. Histamiinin rooli elimistössä on muodostaa välitön reaktio mahdollisen uhan ilmetessä. Tällöin kehon immuunipuolustus hyökkää bakteereja/viruksia ja tuntemattomia partikkeleita vastaan. Normaalisti kehon omat  entsyymit hajottavat histamiinin. Vuotavan suolen oireistossa suoliston entsyymintuotanto on häiriintynyt ja näin histamiinimäärät kehossa voivat nousta. Tietyn tason ylittyessä tämä näkyy esimerkiksi allergiaoireina, ihottumana, verenpaineen laskuna, turvotuksina ja rytmihäiriöinä.

Fermentoidut tuotteet sisältävät histamiinia käymisen sivutuotteena ja voivat aiheuttaa oireita histamiiniyliherkillä ihmisillä. Myös probiootit ovat fermentoituja.... siinä ilmeisesti syy miksi kipuni ovat sahanneet. Lukemani mukaan erityisesti lactobacillus acidofilus-kanta aiheuttaa histamiinitason nousua. Kuitenkin vuotavan suolen oireissa probiootteja kehotetaan syömään jotta suoliston bakteeristo saadaan kuntoon. Luettuani taas sivutolkulla aiheesta yritän löytää probiootin, joka sisältää bifidobakterium infantis- ja longum-kantaa. Nähtäväksi jää miten kehoni reagoi näihin jos joskus sellaisen probiootin löydän. Kysyin histamiiniyliherkkyydestä  funktionaaliselta lääkäriltäni ja hän oli kovin vaitonainen asiasta. Histamiiniyliherkkyys on vaikea todeta ja Suomessa hyvin huonosti tunnettu. Jätin kuitenkin probioottien sekä fermentoitujen tuotteiden käytön ja kummasti kivut ovat vähentyneet. Edelleen elimistöni kipuilee muutaman tunnin päästä ruokailuista eli selkeästi syömäni ruoka vaikuttaa suoliston kautta niveliini.Tie toipumiseen näyttäisi olevan pitkä ja kivinen, mutta autoimmuunipaleodieetin avulla olen saavuttanut toipumisessani jo muutaman metrin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti