tiistai 21. huhtikuuta 2015

Pieniä tiedonmurusia...OSA III

Vihdoin lähete tähystykseen tuli, helmikuulle kylläkin vasta. Olin hyvin skeptinen että minua voisi enää kukaan länsimaista lääketiedettä omaava lääkäri auttaa. Varasin ajan funktionaaliselle lääkärille, jonoa oli kahden kuukauden verran.

 Aloin myös itse perehtyä enemmän suolistosairauksiin netissä. Kaikki tutkimukset ja artikkelit kylläkin oli englanniksi. Suomeksi on hyvin vähän saatavilla minkäänlaista pätevää tietoa esim.suolistosairauksien liitännäistaudeista/oireista. Tähystyspäivä koitti ja kuinka ollakkaan lääkäri iloisesti ilmoitti että suolistoni oli moitteettoman näköinen...hyvä asia kyllä mutta epätoivoni vain syveni. En taida koskaan päästä eroon nivelkivuista. Tuloksia jouduin odottamaan kuukauden päivät. Ripuli oli ja pysyi, se oli osa arkeani.

Näytepaloista löytyi kuin löytyikin jotain, lymfosyyttikoliitti. Lääkäri oli hyvin luottavainen että oireeni helpottavat kolmen kuukauden entocort-kortisonikuurilla. Kysyessäni nivelkivuista, hän ei sanonut niistä mitään muuta kuin että lymfosyyttikoliitille ei ole tyypillistä nivelkivut. Kehoitti siirtymään takaisin normaaliin ruokavalioon VIRHE 5, jota epäilin suuresti. Luottavaisesti ja toivonkipinän saattelemana menimme sitten viikon päästä hoidon alusta mieheni kanssa ravintolaan ja söin siellä perunaa, jota en ollut syönyt kuukausiin sekä myös kermaviilikastiketta. Kärsin seuraavan viikon  järkyttävistä nivelkivuista, ripuli oli kylläkin jo hieman rauhoittunut.

Aloin selvittämään netistä vuotavan suolen oireyhtymää, joka johdatti minut autoimmuunipaleodieettiin. Aikani tutkittua asiaa, aloin ymmärtämään miksi esim. juuri peruna aiheutti hirveät kivut. Peruna, kuten mm. kaikki paprikat, tomaatit, chilit ja munakoiso kuuluvat koisokasveihin. Tämä kasviryhmä erittää lykopeenia, kapsaisiinia ja saponiinia. Erityisesti lektiinillä on taipumus lisätä suolen seinämän läpäisevyyttä. Vuotavan suolen oireyhtymässä suolen seinämä on vioittunut ja päästää verenkiertoon myrkkyjä, proteiinipartikkeleita, gluteiinia ja sulamatonta ruoka-ainesta. Tämä taas johtaa tulehdusreaktioon elimistössä. Varsinkin autoimmuunisairauksia sairastavilla vuotavan suolen oireisto on hyvin yleistä, vaikka henkilö ei tätä itse useinkaan tiedosta/tiedä.

Aloitin omin päin autoimmuunipaleon ja jo muutamassa päivässä nivelkipuni vähenivät huomattavasti. Kuitenkin epähuomiossa söin tulehdusta lisääviä tuotteita, pieniä määriä esim. currymaustetta ja auringonkukkaöljyä. Kivut pahenivat aina syötyäni tietämättäni jotain epäsopivaa. Maaliskuussa pääsin vihdoin funktionaaliselle lääkärille ja hän teki lähetteen MDD:n ulosteanalyysiin. Analyysissä kolmen päivän ajan kerättiin näytteitä jotka lähetettiin Genova Diagnostic-laboratorioonYhdysvaltoihin. Vastaukset tulivat kolmen viikon kuluttua ja niistä selvisi dysbioosi, suoliston bakteerien epätasapaino. Suolistossani ei kasvanut lainkaan lactobacillus-kantaa ja bifidobakteereitakin vain vähän. Tämän innoittamana ostin probiootteja, olin ollut hetken jälleen ilman niitä. Yllättäen kuitenkin nivelkivut viiden päivän tauon jälkeen palasivat voimakkaina ja lamaannuttavina. Mitä ihmettä olin syönyt että oireeni taas pahenivat. Olin ollut alun kompastuksien jälkeen äärimmäisen tarkkana. Epäilin jo kaikkea syömääni:kookostuotteita, tärkkelyksiä, hedelmiä. Karsin taas ruokavaliotani sillä seurauksella että sain siitä rytmihäiriöitä ja olin täysin voimaton. Epätoivoni oli jo niissä mittasuhteissa että epäilin jo itsekkin että vika on päässäni ja aiheutan oireet itselleni. Tämä ajatus on seurannut läpi koko tämän taistelun. Se että sinut tylytetään lääkärillä ja oireitasi ei uskota tai väitetään esim. paniikkikohtaukseksi saa vahvimmankin ihmisen epäilemään itseään. Laskin että olen käynyt marraskuun 2014 alusta jolloin kivut alkoivat yhteensä 16 krt lääkärillä, joista erikoislääkärikäyntejä on ollut 7.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti