Vihdoin lähete tähystykseen tuli, helmikuulle kylläkin vasta. Olin hyvin
skeptinen että minua voisi enää kukaan länsimaista lääketiedettä omaava
lääkäri auttaa. Varasin ajan funktionaaliselle lääkärille, jonoa oli kahden kuukauden verran.
Aloin myös itse perehtyä enemmän suolistosairauksiin netissä. Kaikki
tutkimukset ja artikkelit kylläkin oli englanniksi. Suomeksi on hyvin
vähän saatavilla minkäänlaista pätevää tietoa esim.suolistosairauksien
liitännäistaudeista/oireista. Tähystyspäivä koitti ja kuinka ollakkaan
lääkäri iloisesti ilmoitti että suolistoni oli moitteettoman
näköinen...hyvä asia kyllä mutta epätoivoni vain syveni. En taida
koskaan päästä eroon nivelkivuista. Tuloksia jouduin odottamaan
kuukauden päivät. Ripuli oli ja pysyi, se oli osa arkeani.
Näytepaloista löytyi kuin löytyikin jotain, lymfosyyttikoliitti. Lääkäri
oli hyvin luottavainen että oireeni helpottavat kolmen kuukauden
entocort-kortisonikuurilla. Kysyessäni nivelkivuista, hän ei sanonut
niistä mitään muuta kuin että lymfosyyttikoliitille ei ole tyypillistä
nivelkivut. Kehoitti siirtymään takaisin normaaliin ruokavalioon VIRHE
5, jota epäilin suuresti. Luottavaisesti ja toivonkipinän saattelemana
menimme sitten viikon päästä hoidon alusta mieheni kanssa ravintolaan ja
söin siellä perunaa, jota en ollut syönyt kuukausiin sekä myös
kermaviilikastiketta. Kärsin seuraavan viikon järkyttävistä
nivelkivuista, ripuli oli kylläkin jo hieman rauhoittunut.
Aloin
selvittämään netistä vuotavan suolen oireyhtymää, joka johdatti minut
autoimmuunipaleodieettiin. Aikani tutkittua asiaa, aloin ymmärtämään
miksi esim. juuri peruna aiheutti hirveät kivut. Peruna, kuten mm. kaikki paprikat, tomaatit, chilit ja munakoiso kuuluvat koisokasveihin. Tämä kasviryhmä erittää lykopeenia, kapsaisiinia ja saponiinia. Erityisesti lektiinillä on taipumus lisätä suolen seinämän läpäisevyyttä. Vuotavan suolen oireyhtymässä
suolen seinämä on vioittunut ja päästää verenkiertoon myrkkyjä,
proteiinipartikkeleita, gluteiinia ja sulamatonta ruoka-ainesta. Tämä taas johtaa tulehdusreaktioon elimistössä. Varsinkin autoimmuunisairauksia sairastavilla vuotavan suolen oireisto on hyvin yleistä, vaikka henkilö ei tätä itse useinkaan tiedosta/tiedä.
Aloitin omin päin
autoimmuunipaleon ja jo muutamassa päivässä nivelkipuni vähenivät
huomattavasti. Kuitenkin epähuomiossa söin tulehdusta lisääviä
tuotteita, pieniä määriä esim. currymaustetta ja auringonkukkaöljyä.
Kivut pahenivat aina syötyäni tietämättäni jotain epäsopivaa.
Maaliskuussa pääsin vihdoin funktionaaliselle lääkärille ja hän teki
lähetteen MDD:n ulosteanalyysiin. Analyysissä kolmen päivän ajan
kerättiin näytteitä jotka lähetettiin Genova Diagnostic-laboratorioonYhdysvaltoihin. Vastaukset tulivat kolmen viikon kuluttua ja niistä selvisi
dysbioosi, suoliston bakteerien epätasapaino. Suolistossani ei kasvanut
lainkaan lactobacillus-kantaa ja bifidobakteereitakin vain vähän. Tämän
innoittamana ostin probiootteja, olin ollut hetken jälleen ilman niitä.
Yllättäen kuitenkin nivelkivut viiden päivän tauon jälkeen palasivat
voimakkaina ja lamaannuttavina. Mitä ihmettä olin syönyt että oireeni
taas pahenivat. Olin ollut alun kompastuksien jälkeen äärimmäisen
tarkkana. Epäilin jo kaikkea syömääni:kookostuotteita, tärkkelyksiä,
hedelmiä. Karsin taas ruokavaliotani sillä seurauksella että sain siitä
rytmihäiriöitä ja olin täysin voimaton. Epätoivoni oli jo niissä
mittasuhteissa että epäilin jo itsekkin että vika on päässäni ja
aiheutan oireet itselleni. Tämä ajatus on seurannut läpi koko tämän
taistelun. Se että sinut tylytetään lääkärillä ja oireitasi ei uskota
tai väitetään esim. paniikkikohtaukseksi saa vahvimmankin ihmisen
epäilemään itseään. Laskin että olen käynyt marraskuun 2014 alusta jolloin
kivut alkoivat yhteensä 16 krt lääkärillä, joista erikoislääkärikäyntejä on ollut 7.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti